Rennes

We will rock you!’ Huh? Wat heeft dit nu met Bretagne te maken? Alles! Vanavond is het zover, dan komen alle oude hits van de rockband Queen voorbij in de ‘music hall’ Le Liberté in Rennes. Natuurlijk heb ook ik kaartjes. Freddy… en zijn muziek, ik ben er mijn leven lang al helemaal weg van. Manlief vindt het maar niets. Maar dat is geen probleem. Altijd wel een vriendin te vinden die net zo ‘smoor’ is al ik.

Freddy Mercury
Freddy Mercury – bron: www.evilcoder.org

Dus … mochten er mensen zijn die ‘verwrongen’ ideeën hebben van het leven op het platteland van Bretagne, mispoes! Bretagne heeft meer dan rust en ruimte, boertjes en boerinnetjes met een glas cider of pastis in de hand. Overigens, daar is niets mis mee. Maar soms is het gewoon lekker even ‘uit je bol’ te gaan. Cultuur te snuiven. Nou, dat gaat vanavond gebeuren in Rennes, de culturele hoofdstad van Bretagne.

Rennes kent tegenwoordig meer dan 200.000 inwoners, waarvan zo’n 60.000 studenten. De stad werd gesticht door een Keltische stam en in de Middeleeuwen tot vesting uitgebreid. De hertogen van Bretagne lieten zich in Rennes kronen. En het parlement van Bretagne, dat zich verzette tegen de absolute monarchie, had hier zijn zetel. Je zou verwachten dat Rennes vol staat met historische gebouwen. Voor een deel is dat ook zo. Maar een grote brand in 1720 verwoestte een gedeelte van de binnenstad. Meer dan 100 mensen vonden de dood en bijna 900 huizen werden verwoest. De stad moest dus herbouwd woorden. De architecten Robelin en Jacques Gabriel zorgden met hun plannen voor de wederopbouw.

Rennes, het is een prachtige stad waar je heerlijk kunt winkelen of zomaar wat rondslenteren. Elke zaterdag staat de Marché des Lices op het Place des Lices. Mannen en vrouwen uit heel de regio verkopen er hun lokale producten. Het is een van de grootste versmarkten van Frankrijk. Groente en fruit, vlees en vis en bloemen, je vindt het er allemaal. Vooral op de visafdeling kijk je je ogen uit.

Maar vanavond ga ik mijn ogen uit kijken in Le Liberté in Rennes. Vanavond geen glaasje wijn bij de houtkachel in onze 200 jaar oude boerderij op het platteland. Vanavond gaan de benen los, joel ik mee, vals of niet, met de songs van Queen. Vanavond ben ik even in een ander Bretagne. Vanavond ben ik in het Bretagne van de legendarische Freddy Mercury. Let’s rock!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *