Roscoff

‘Ha lieve vriendjes, de vorige keer in het Kröller Müller museum was met jullie. Nu vinden we hier zomaar een mooi kaartje. Bij het lezen van de kleine lettertjes blijkt het ook nog over Bretagne te gaan!’, zojuist vis ik deze ansichtkaart uit de bus. Wat leuk en lief! Op de voorkant van het kaartje staat een schilderij van Theodore van Rijsselberghe (1862-1926). Het schilderij heet ‘De rotspunt Perkiridy bij Roscoff’. Jee… inderdaad, Bretagne!

De rotspunt van Perkiridy bij Roscoff - schilderij van Theodore van Rijsselberghe
De rotspunt van Perkiridy bij Roscoff – schilderij van Theodore van Rijsselberghe

Roscoff ligt aan de noordkust van Bretagne in het departement Finistère. Dit havenstadje en kuuroord is gebouwd op een schiereiland dat in open verbinding staat met het Westelijk Kanaal. Aan de overkant van Roscoff ligt het eiland Batz, een bekend toeristenoord mede dankzij het milde klimaat dat er heerst. Maar wat is er te vertellen over de geschiedenis van Roscoff? In de 16e eeuw leefde Roscoff van de piraterij en de buitenlandse handel. Nu nog kun je huizen, versierd met torentjes en waterspuwers, bewonderen van de rijke reders uit die tijd. Ja, het ging voorspoedig met Roscoff. Van handel in linnen, zout, hout tot handel in… uien! In de 19e eeuw werd dit bolgewas door de ‘Johnnies’ naar Engeland geëxporteerd. ‘Johnnies’? Zo werden de uienhandelaren genoemd die tijdens de zomer Roscoff verlieten om hun uien in Groot-Brittannië van deur tot deur te verkopen. Te voet en later ook met de fiets. In 1929 waren er meer dan 1500 uienhandelaren. Tegenwoordig is dit ‘volkje’ aardig uitgedund tot zo’n 20.

Van de ‘Johnnies’ terug naar Theodore van Rijsselberghe. Ik kom er maar niet achter waarom hij nu juist die rotspunt bij Roscoff geschilderd heeft. De Belgische neo-impressionistische schilder is vooral bekend van zijn Noord-Afrika-achtige schilderijen. Logisch, want zijn leermeester, Jean-François Portaels, bracht vele maanden in Marokko door. Overigens, Theodore zelf zou ook drie keer naar dit land afreizen. Toch werd de schilder ergens ook beïnvloed door de impressionist Claude Monet, lees ik als ik wat verder onderzoek doe. En ja, Monet was wel regelmatig in Bretagne te vinden. Ach, wat maakt het verder ook uit. Het feit is dat Perkiridy bij Roscoff vereeuwigd is op linnen. Te bewonderen in het het Kröller Müller museum in Nederland. Zou daar ook een ‘Johnny’ hangen? Ik zal het onze vriendjes eens vragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.