Route du Rhum

We zijn op weg naar een ‘troc et puces des plantes, vlakbij Ploeuc-sur-Lié. Volgens een aankondiging op internet mogen we 50 tot 100 stand verwachten. Helaas, de markt blijkt slechts te bestaan uit één stand. ’s Avonds mail ik deze vreemde gang van zaken aan een vriendin, die vervolgens antwoordt: ‘Natuurlijk was er geen kip in Ploeuc, iedereen zat op de Cap Fréhel voor het bekijken van de Route du Rhum!’ De wat? Nieuwsgierig ga ik op internet op onderzoek uit.

Route du Rhum
Route du Rhum – bron: nautisme.meteoconsult.fr

De Route du Rhum is een zeer bekende trans-Atlantische zeilrace die om de vier jaar plaats vindt en loopt van St. Malo in Bretagne naar Pointe-à-Pitre in Guadeloupe, gelegen in het Caribische gebied. Het evenement trekt miljoenen bezoekers en is een ware traditie voor Bretagne. De totale afstand bedraagt 3542 mijl. De vloot is verdeeld in vijf categorieën: Ultimate Multi50, IMOCA, Class40 en Rhum. De magie van de race is de vrijheid; zowel professionals als amateurs nemen deel met uiteenlopende zeilboten, gebruikmakend van allerlei externe navigatiehulpmiddelen. Alles is toegestaan.

Maar hoe is het allemaal begonnen? Met de rum! Het is 1975 als Bernard Hass, secretaris-generaal van de Unie van Producenten van Suiker en Rum van het Caribische gebied, op zoek is naar een manier om ‘zijn’ rum te promoten. Hij komt in contact met Florent de Kersauson, broer van Frans zeilkampioen Olivier en tevens zakenman. Samen besluiten ze een nieuwe zeilrace te organiseren met aankomst in het Caribische gebied, de regio die dus bekend staan om zijn suiker en rum. Uiteraard hebben ze financiers nodig. Florent presenteert het project aan Eric Tabarly, beroemd Frans zeezeiler, met wie hij ooit gezeild heeft. Eric is ook oprichter van de Pen Duick, een organisatie die zeilraces organiseert. Maar onze Eric zit niet te wachten op nog een oceaanrace. Dus besluiten Bernard en Florent zich te wenden tot Michel Etevenon, sponsor van Olivier. En jawel, Michel staat achter het project met als resultaat dat in 1978 de eerste Route du Rhum een feit is.

Dat we geen plantjes gescoord hebben is daar aan toe, maar dat we deze vierjaarlijkse zeiltocht gemist hebben, is een schande. In 2018 zijn we van de partij, dat is zeker. Nu rest ons slechts een glaasje rum, thuis op de bank. Dan zijn we er toch een beetje bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.