Saint-Just

Het is 8 oktober, mijn verjaardag. En een van de laatste zomerse dagen. Het is maar liefst 23 graden. Ik neem vrij, we gaan lekker wandelen. Waarheen? Moeilijk is het niet. Saint-Just, na Carnac het belangrijkste centrum van megalithische monumenten in Frankrijk, staat al een tijd op mijn verlanglijstje.

Saint-Just
Saint-Just

Saint-Just, gelegen in Les Landes de Cojoux, is een heilige plaats. Dat werd duidelijk na de vele opgravingen die er plaats hebben gevonden. De bouw van onder andere megalieten – een kring of lijn van grote stenen, oftewel ‘menhirs’ – heeft plaatsgevonden tussen 4500 en 1500 voor Christus. Een van deze monumenten is de ‘Demoiselles de Cojoux’. Het verhaal gaat dat deze jonge meisjes versteend zijn in menhirs omdat ze gedanst hadden. Wat is daar verkeerd aan? Nou, ze moesten naar de mis!

Hebben we het over megalithische monumenten, dan praten we over menhirs en megalieten. Ik vertelde er al wat over. Megalieten hebben overigens de functie van een heiligdom of grafmonument. Kijken we naar de letterlijke vertaling, het woord ‘menhir’ is afkomstig van het Bretonse ‘maen’, wat ‘steen’ betekent en ‘hir’, dat voor ‘hoog’ staat. Het woord ‘megaliet’ is te herleiden tot het Griekse ‘mega’, oftewel ‘groot’ en ‘lithos’ betekent ‘steen’. Afijn, dat over megalieten en menhirs. We kennen echter ook nog zogenaamde ‘cromlechs’. Dit zijn kringen van megalieten. Waarschijnlijk waren cromlechs in vroeger tijden een soort tempels, die de rol speelden bij de zonne- en maancultus. Ook zul je wel eens van ‘dolmen’ hebben gehoord. Een dolmen is een megalithische steenkamer die bestaat uit staande draagstenen overdekt met dekstenen. Een grafmoment is weer wat anders, alhoewel het allemaal wel een beetje op elkaar lijkt. In en grafheuvel kregen doden in de prehistorie een laatste rustplaats. De heuvels werden opgeworpen over de menselijke resten. Tot slot kaart ik het ‘ganggraf’ aan. Dit is een prehistorisch monument dat bestaat uit een lange gang van zo’n 10 tot 15 meter in een heuvel. In veel gevallen zijn er megalieten gebruikt bij de bouw.

Als we tussen al de megalithische monumenten staan, voel ik me klein, letterlijk. Wat is de wereld toch wonderlijk en groots. Kijk je zo maar tegen van die ‘joekels’ aan die heel lang geleden daar gebouwd of neergezet zijn. Ongelooflijk. Saint-Just, ja het maakt indruk. Ik voel me op een of andere manier ook blij en wil bijna een vreugdedansje maken. Maar dan herinner ik me het verhaal van de ‘Demoiselles de Cojoux’. En omdat ik toch al niet zo’n ‘heilige’ ben, laat ik dus dat dansje maar achterwege.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.