Saint-Malo

Het is zondag 15 juni. Over een uur vertrek ik naar Saint-Malo waar ik afgesproken heb met een vriendin; lunchen op het strand! Al vele keren ben ik in Saint-Malo geweest, maar de stad blijft me boeien en verbazen.

Het Gallisch-Romeinse Alethum (Aleth) zou naar zeggen de oudste nederzetting zijn op de grond van het huidige Saint-Malo. Op deze plek ligt nu het stadsdeel Saint-Servan. De stad werd in de zesde eeuw gesticht door de Ierse monnik Machutus Maclow of Maclou, later Malo. Deze monnik werd later bisschop van Aleth. In de negende eeuw vluchtten de meeste inwoners van de stad, na invallen van Noormannen, naar het naburige rotseiland. (op dit eiland kun je nu naar het graf van de bisschop). Een nieuwe nederzetting ontstond met de naam Saint-Malo. Omdat Saint-Malo door de eeuwen heen zo sterk groeide, was er niet genoeg plaats meer op het rotseiland. Dus trok een deel van de bevolking weer terug naar het vasteland, het toenmalige Aleth. Hier ontstond de voorstad Saint-Servan.

Sinds de zestiende eeuw deden de zeelieden van Saint-Malo aan zeeroverij en kaapvaart. Ooit gehoord van Robert Surcouf? De kaperkapitein van Saint-Malo? Hij werd de Eerste Ereburger van de stad. En wist je dat de zeevaartkunde in Saint-Malo leidde tot de ontdekking van Canada in 1534? De uit de stad afkomstige Jacques Cartier deed de ontdekking die veel voorspoed voor Saint-Malo bracht. De stad startte een bloeiende handel in beverpelzen. Helaas, hier kwam in 1661 een einde aan toen Saint-Malo door een brand geheel werd verwoest. Om herhaling te voorkomen, werd de stad onder Vauban volledig herbouwd in graniet. Dit deel van de stad kennen we vandaag de dag onder de naam ‘Intra Muros’. Ondanks dat het in 1944 in de oorlog voor meer dan 70 procent werd verwoest, is ‘Intra Muros’ een kopie van de oorspronkelijke granieten stad.

Saint-Malo
Saint-Malo, bron: visiterlafrance.fr

Aan de grote toegangspoort van ‘Intra-Muros’ bevindt zich een kasteel, dat nu deels stadhuis, bibliotheek en museum is. In de oude stad is de kathedraal Saint-Vincent zeker een bezoek waard. Maar wat je vooral moet doen, is een wandeling maken op de versterkte muur van 1,8 km lengte van waaraf je uitzicht hebt op de zee. Magnifiek!

De blog is klaar, nog een half uur, dan vertrek ik naar Saint-Malo. Ik heb er zin in. Reis je mij achterna?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.