Saint Michel de Brasparts

Afgelopen weekend brachten we niet alleen een bezoek aan Douarnenez en omgeving, zie mijn vorige blog, ook keken we onze ogen uit in de Monts d’Arrée, een ongerept en beschermd natuurgebied in het midden van de Finistère. De Roc’h Ruz met 385 meter is de hoogste top. Maar er is nog een andere top die de moeite waard is: de 381 meter hoge Montagne Saint Michel, oftewel Menez Kronan, de berg van Kronan. Kronan is een Keltische Godheid die de doden welkom heet, een figuur uit de onderwereld dus. Net zoals zijn plaatsvervanger Saint Michel. En naar deze laatste figuur is dan ook – door de Christenen – de in 1672 gebouwde kapel genoemd die boven op de berg staat: Saint Michel de Brasparts.

Volgens overleveringen zou op de plek van de kapel vroeger een oude Keltische tempel hebben gestaan. De Christenen die de kapel in 1672 bouwden maakten dankbaar gebruik van de verhalen die de ronde deden. Immers, ze wisten maar al te goed dat het bouwen van een kerk op een heiligdom de enige manier was om heidense gewoontes uit te roeien. De bevolking moest de kerk dan wel bezoeken. Afijn, zo ontstond dus de Saint Michel de Brasparts. Echter, in tegenstelling tot de verwachtingen, werd de kerk niet veel gebruikt en raakte in verval.

Kapel  Saint Michel de Brasparts
Kapel Saint Michel de Brasparts

Vandaag de dag staat de kerk er weer ‘fier’ bij en is het vooral een ontmoetingsplaats voor pelgrims en wandelaars. Het uitzicht is er adembenemend. Het doet me denken aan Schotland; uitgestrekte dorre vlaktes, heides, meren, rivieren, rotsen en bossen. Bovenop deze berg zijn ook drie grote zwarte pieken te zien, bestaande uit puntige basaltrotsen. Deze pieken zijn afzonderlijke gesteentes tegenover de rest van de heuvelrug. In de volksmond heten ze ‘Drie Weduwen’ of ‘Drie Heksen’.

Soms kan het hard waaien op de berg. Echter, toen wij er waren, was het muisstil. Je voelt de energie van de plek, van de omgeving. Achteraf lees ik dat elke plek die met ‘heilige’ Michel wordt aangeduid, een energetische plek is waar de slang- of draakenergie werkzaam is. Vergelijk het met plekken als de Mont Saint Michel in Normandië of de Saint Michael’s Tower in Glastonbury op de Glastonbury Tor. ‘All by alll’, we hebben weer een mooi stukje Bretagne gezien. Met dank aan Saint Michel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *