Scoubidou

We gaan het deze keer hebben over scoubidou. Nee, niet over dé rage in Nederland in de zomer van 2004 toen kinderen in de weer waren met zogenaamde scoubidoutouwtjes; het vastknopen van draadjes tot allerlei objecten. Scoubidou komt later in dit blog vanzelf te voorschijn. We gaan het eerst hebben over Paimpol, een stad in het departement Côtes d’Armor in Bretagne.

Paimpol is vandaag de dag vooral bekend om zijn oesterkwekerijen en het toerisme. Met name de haven is een aantrekkelijke plek om te vertoeven; wandel eens over de kade, bekijk de diversiteit aan boten en sluit af met een ‘menu de jour’ in een van de vele restaurants. Ook het oude centrum is zeer zeker de moeite waard. Op de Place du Martray en in de Latijnse wijk zie je mooie redershuizen en vakwerkhuizen uit de 15e en 16e eeuw. En scoubidou dan? Rustig maar, scoubidou komt er zo aan…

Vlakbij Paimpol vind je de drie kilometer langer en 30 kilometer brede landtong Sillon de Talbert. Jaarlijks worden hier tussen de 8000 en 10.000 ton algen verzameld, gedroogd en verwerkt. Eens diende de onuitputtelijke voorraad algen en zeewier als veevoer en mest. In de 18e eeuw werd uit algen calciumcarbonaat gewonnen voor de zeep- en glasindustrie. Tegenwoordig worden algen en zeewierproducten in de farmacie- en cosmetica industrie gebruikt, en als bindmiddel en stabilisatiemiddel in de voedingsindustrie. Heb je enig idee hoe de algen door de aken en zeilboten destijds geoogst werden? Welnu, daar gebruikten ze een lange sikkel voor. Een scoubidou? Nee, maar je bent warm. Tegenwoordig gebruikt men geen sikkel meer, maar een… soubidou! Oftewel een lange gedraaide staalkabel.

Scoubidou
Scoubidou – bron: quiz.zdf.de

En zo is het blog weer rond. Van touwtjes naar de leuke stad Paimpol naar de staalkabel. Scoubidoubidoe! Huh? Die kreet komt zomaar bij mij op. Alleen, waar komt dat ook alweer vandaan? Wat dat niet zo’n hondje op tv? Scoubidoubidoe! Woef!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.