Sluizentrap Hédé

Afgelopen weekend deden we een ‘rondje’ Rennes. Nee, we zijn niet in de stad zelf geweest, maar reden er in een grote cirkel om heen. We hebben veel gezien; de dolmen van La Roche aux Fées, de oudste preekstoel van Bretagne, de historische steden Vitré en Fougères en… de sluizentrap bij Hédé in het kanaal Ille-et-Rance. Sluizen, zeker als je in Nederland woont, dan ken je ze wel. Maar zo’n trap had ik nog nooit gezien. Ik moet zeggen, ben dan ook geen echte kapitein op een schip, maar toch.

De rivier de Ille in Bretagne – die haar naam dankt aan die van het department Ille-et-Vilaine – is een bijna volledig gekanaliseerde rivier. Deze Ille is een zijrivier van de Vilaine, die het water afvoert naar de Bretonse zuidkust. De Rance is de rivier die naar de Bretonse noordkust stroomt. Het kanaal Ille-et-Rance is dus een noord-zuid-scheepsvaartverbinding. Jawel! Het verbindt de steden Rennes en Saint-Malo. Met de bouw van het kanaal Ille-et-Rance is begonnen in de tijd van Napoleon. In totaal doorkruist het 84 kilometer lange kanaal 28 gemeenten. Bij het plaatsje Hédé was het echter nodig een sluizentrap te maken om over korte afstand een hoogte van 27 meter te overbruggen. Deze sluizentrap bestaat uit 11 sluizen en de daarbij behorende sluiswachters. Bij een sluizentrap of dubbele sluis is de bovendeur van de ene sluis meteen de benedendeur van de andere. Bij de sluizen van Hédé is overigens een museumpje ingericht dat je vertelt over de aanleg van het kanaal en deze sluizen.

Sluizentrap bij Hédé
Sluizentrap bij Hédé – bron: www.binnenvaartinbeeld.com

Het is leuk, pittoresk zelfs, om langs het kanaal te lopen van sluis tot sluis. Ook hond Bubbel genoot met volle tuigen. Al was het alleen maar omdat mevrouw het zo leuk vond af en toe lekker in het water te springen. Vergetende dat in dit jaargetijde heel wat modder aan haar prachtige vachtje blijft hangen. Maar ala… dat mocht de pret niet drukken. Zo zie je maar weer, we genieten allemaal van een kanaal als Ille-et-Rance en de sluizentrap. Daar hoef je echt geen kapitein op een schip voor te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *