Spionage in Bretagne

In een Engels ziekenhuis ligt een jonge Fransman, Bertrand Corlay. Heel toevallig ontdekt het hoofd van de Britse geheime dienst dat Corlay sprekend lijkt op een van zijn agenten. En dat brengt hem op een idee. Hij ondervraagd Corlay net zo lang tot zijn dubbelganger, Martin Hearne, net zo veel van hem af weet dat hij zijn plaats in kan nemen. Want dat is de bedoeling. Het is oorlog en Hearne krijgt de gevaarlijke opdracht om – na de chaos in Duinkerken – op vijandelijk gebied informatie in te winnen over de Duitse plannen.

Spionage

Op een koude, grijze ochtend wordt Hearne met een parachute gedropt boven de ruige noordelijke kust van Bretagne. Vervolgens vertrekt hij naar de boerderij van Corlay. Dan blijkt echter dat Hearne het minder goed getroffen heeft met zijn dubbelganger. De ontvangst is niet echt hartelijk en al spoedig komt de onbetrouwbaarheid van Corlay aan het licht. De Fransman blijkt een verrader te zijn! Toch besluit Hearne om zijn rol te blijven spelen. En dus komt hij in contact met Duitse agenten. Spannende gebeurtenissen volgen elkaar op. Zoals de arrestatie van Hearne en het ingrijpen van het nog maar net op gang gekomen Franse verzet.

Wat is dit voor verhaal? Welnu het is een van de spionagethrillers van de Schots-Amerikaanse schrijfster Helen Clark MacInnes (1907 – 1985). In prachtige bewoordingen beschrijft ze in haar boek ‘Spionage in Bretagne‘ de avonturen van Martin Hearne. Een boek dat eindigt met een dramatische tocht naar de kust en een verrassende overtocht. Iets wat geheel past binnen het decor van Bretagne: avontuurlijk, ruig, uitgestrekt, mysterieus en vooral inspirerend!

‘Spionage in Bretagne’ (bol.com)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *