Timadeuc

In juli 1841 verlieten twee monniken en een lekenbroeder de La Trappe Abdij in de Orne en vestigden zich in Timadeuc, midden Bretagne. Ze leefden volgens de Regel van de in 480 geboren Saint Benedict. De Regel is een levenswijze voor kloostergemeenschappen, nu bekend onder de Orde van Benedictijnen. Onafhankelijke gemeenschappen met aan het hoofd een abt. Elke abdij kent haar eigen noviciaat, de tijd dat de kandidaat-kloosterlingen worden ingeleid in het religieuze leven. Met Christus centraal in de gemeenschap, streven de monniken naar een evenwicht tussen gebed, werk en studie.

Timadeuc is dus zo’n gemeenschap. Inmiddels zijn we er al een aantal keren geweest. Nee, niet om ons te bekeren, maar om de kaas! De monniken maken er een klassieke trappistenkaas, de Trappe of ook de Timanoix genaamd. Deze trappistenkaas is ingewreven met notenlikeur. Je ruikt het goed. Het is een zachte kaas van niet gepasteuriseerde (rauwe) koemelk. De kaas heeft ook een zachte korst en wordt tegen de schimmels op de korst gewassen met zout water. Heerlijk, maar… niet goedkoop. Wat dat betreft zijn de monniken best commerciële ‘jongens’.

Timadeuc
Timadeuc – bron www.abbaye-timadeuc.fr

Ze zijn niet alleen commercieel, ook nog eens ‘lollig’. Op een van onze bezoeken vond ik het toch ook wel eens tijd worden om meer te zien dan alleen de winkel. Ik was nieuwsgierig naar de leefgemeenschap, de kerk en het terrein. Vanuit een raam in de winkel kijk je uit over het een groene vlakte, ontwaar je de kerk en de bijgebouwen. Echter, op de deur die toegang geeft tot het terrein staat: ‘verboden toegang voor onbevoegden’. Toch wilde ik een poging wagen. Ik sprak de monnik in de winkel aan en zei dat ik heel graag een kijkje wilde nemen. Maar ja, de deur met ‘verboden toegang’, hè? Ik moet er devoot, betrouwbaar en wellicht onschuldig hebben uitgezien, want de monnik zei: ‘Oh, dat mag wel hoor. Ga maar door het raam!’ Huh? Ik keek hem waarschijnlijk heel raar aan en twijfelde. Waarna hij heel hard begon te lachen en de deur opende. Zo zie je maar weer, de monniken van Timadeuc houden best van een lolletje. Zou ‘humor’ ook in de Regel staan van onze Saint Benedict? Wellicht lacht hij vanuit zijn graf even hard met zijn broeder mee. De boefjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *