Tristan en Isolde

Verzot ben ik er op; legendes, sages en mythes over Bretagne. Deze keer vertel ik jullie het trieste, maar ook mooie verhaal van Tristan en Isolde.

Het verhaal begint bij koning Mark van Cornwall. Deze beste man heeft een neef, Tristan geheten. Op een dag krijgt Tristan de opdracht om naar Ierland af te reizen. Hij moet de dochter van de Ierse koning, Isolde, begeleiden naar Cornwall. De reden? Koning Mark wil met haar trouwen. Onderweg drinken zowel Tristan en Isolde van een liefdesdrank die eigenlijk bedoeld is voor Mark en Isolde. Tsja… het onvermijdelijke gebeurt; Tristan en Isolde worden verliefd op elkaar. Echter, de verloving met koning Mark is een feit en Isolde trouwt met hem. Maar het drankje werkt nog steeds. Tristan en Isolde ontmoeten elkaar regelmatig. De adviseurs van koning Mark proberen sluw te zijn en het stel aan te klagen voor overspel. Het lukt niet. Uiteindelijk komt koning Mark zelf toch achter het overspel. Hij veroordeelt Tristan tot de dood door ophanging en Isolde wordt naar een leprakolonie gestuurd. Maar Tristan ontsnapt en redt Isolde. Ze vluchtten. Raar maar waar, niet lang daarna maken ze het toch goed met koning Mark. Isolde keert bij haar man terug en Tristan vertrekt naar Bretagne. Daar trouwt hij met Isolde met de Witte Handen, dochter van Hoël van Bretagne en zuster van Kahedin.

Tristan en Isolde
Tristan en Isolde – bron www.operaweetjes.nl

De jaren verstrijken. Dan gaat het verhaal verder. Tristan raakt dodelijk gewond door een vergiftigde lans, gegooid door de jaloerse koning Mark. De stervende Tristan vraagt aan Kahedin om Isolde te halen. Zij is de enige die hem kan genezen. Lukt het Kahedin Isolde mee terug te nemen, dan moet hij terug komen met witte zeilen. Lukt het niet, dan met zwarte. Isolde komt mee, maar Isolde met de Witte Handen is stinkend jaloers. Tegen Tristan zegt ze dat Kahedin is terug gekeerd met zwarte zeilen. Overmand door verdriet, sterft Tristan. Isolde komt aan wal en hoort het slechte nieuws. Ook zij sterft terwijl ze om Tristan rouwt. Het liefdespaar wordt naast elkaar begraven. Op de graven groeien nu een hazelaar en kamperfoelie. Hun takken verstrengelen zich met elkaar. Het teken dat Tristan en Isolde door niets en niemand gescheiden kunnen worden.

Snik… en zucht. Wat romantisch. Vandaag de dag horen we maar weinig van deze verhalen. Liefdesdrankjes, we lachen erom. De Tristans en Isoldes van deze tijd zoeken het in elektronische ‘vibes’, via chatten op Facebook, Hyves of datingsites. Schoon genoeg van de ander? Delete! Gelukkig houden de hazelaar en kamperfoelie langer stand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *