Vide Grenier

Het is een zondag in juli. Uitslapen komt er niet van, want we willen er vroeg bij zijn. Dat moet wel, alleen dan kun je echt ‘scoren’. Elk jaar wordt in juli in Merdrignac – een gemeente in het departement Côtes d’Armor in Bretagne – een grote ‘vide grenier’ (zolderverkoop) gehouden. De meer dan 200 kraampjes staan in het 15 hectare grote Parc du Val de Landrouet. Een bijzonder locatie. Het park kent twee meertjes en heeft een camping.

Frankrijk is sowieso bekend van de ‘vide greniers’, de ‘brocantes’ (grote en kleine tweedehands meubels) en ‘marché aux puces (rommelmarkten). En ja, Bretagne is echt een walhalla, vooral in de zomermaanden. Elke weekend, maar ook doordeweeks, kun je ‘los’ gaan. Wil je weten waar in Bretagne? Kijk dan eens op Info-Brocantes voor de rommel- en brocantemarkten. Brocabrac doet hetzelfde alsook Vide Greniers. De laatste site kent overigens een zeer goede app.

Vide Grenier
Vide Grenier – bron: biblio-mesquer.blogspot.com

Merdrignac dus. Om 10.00 uur is het al enorm druk. Mensen met lege (en al volle!) tassen lopen driftig heen en weer. Onze eerste aanwinst is een handtas. Ik ben gek van tassen en weet het zeker;  deze rode tas met Nepalese print wordt mijn tas nummer 3 van de ‘vide grenier’! ‘Quel est le prix?’. ‘Trois euro? Non! Je prends le sac à main pour deux euros. D’accord?’ En ja hoor, ik heb een ‘deal’. Even later ziet mijn vriend een driepoot krukje met leren zitting. Vijf euro vraagt de dame. Afdingen lukt niet deze keer. Dus ach, we strijken over ons hart en betalen de prijs. ‘Kijk, wat vind je van die lamp?’ Mijn wederhelft wijst op een hanglamp, gemaakt van staal. Hmm, best aardig. Drie euro staat er op een sticker. Natuurlijk dingen we af. En jawel hoor, voor twee euro lukt het. Gezien onze tuin en het vele onkruid kunnen we ook nog wel een schoffel gebruiken. Voor slechts drie euro gaat het gereedschap mee naar huis. We worden er vrolijk van. Totdat…. hond Bubbel een soortgenoot ziet. Het moet een lelijkerd of zo zijn, want Bubbel zet het op een geblaf. Een enorm geblaf. Mensen kijken verschrikt op. We verschuilen ons achter de gekochte spullen en mompelen een ‘Excusez’. Bubbel loopt al kwispelend achter ons aan. ‘Was er iets aan de hand?’

Nee, de Van Gogh hebben we tot nu toe nog niet ontdekt in Bretagne. En of dat ooit zal gebeuren, is de vraag. Maar ach, het belangrijkste is de lol, het plezier in het spel. Hoe goedkoop kun je iets kopen? Daar zijn we dan ook echte Nederlanders voor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.