Vitré

De stad stond al langer op mijn verlanglijstje. Afgelopen weekend waren we er: Vitré. Dit juweeltje uit de Middeleeuwen ligt tussen Rennes en Laval, helemaal in het oosten van Bretagne. Het meest opvallende aan de stad is het enorme kasteel dat vroeger als taak had de toegang tot Bretagne te beschermen. Vandaag de dag huist het gemeentehuis in dit kasteel. Ja, de ambtenaren hebben het goed bekeken.

Vitré
Vitré – bron: www.vitrecommunaute.org

Het kasteel van Vitré is in de 11e eeuw gebouwd naar een idee van baron Robert de Eerste. Vervolgens in het de eeuwen daarna een aantal keren herbouwd. Maar het kasteel is niet de enige toeristische trekpleister. Het hele historische centrum straalt de sfeer van weleer uit met schilderachtige straatjes, vakwerkhuizen en bewerkte portalen. Het herinnert allemaal aan de tijd van de welvarende linnenhandel in Vitre, die overigens al begon in 1472 met het broederschap Van de Maria-Boodschap. De gotische kerk Nôtre-Dame uit de 15e en 16e eeuw is ook de moeite waard. In de sacristie bevindt zich het triptychon met 32 emailplaten uit Limoges (1544) met voorstellingen uit het leven van Maria en Christus. Een gedenkplaat in de kerk eert veldmaarschalk Gilles de Rais, vorst van Vitré en strijdmakker van Jeanne d’Arc.

Al lopend door de stad zien we een paar keer een bordje dat verwijst naar het kasteel de Rochers-Sévigné. Ik blader door mijn boekje en lees dat de streek rondom Vitré nauw verbonden is met de geschiedenis van ene markiezin De Sévigné, een beroemd schrijfster uit de 17e eeuw. Ze woonde in dit kasteel er schreef er honderden brieven. Ach, als we toch eenmaal op de toeristische toer zijn, dan ook hier maar even naar toe. En inderdaad, ook dit is weer een prachtig bouwwerk met mooie Franse tuinen. Ontworpen overigens door de talentvolle Le Nôtre.

Wat is het toch dat de tijden van weleer ons zo trekken? Althans mij. Het verhaal, de romantiek, het ruige leven, de intriges, de prachtige bouwwerken? Ik weet het niet. Misschien was ik in een vorig leven wel jonkvrouw op het kasteel van Vitré. Wachtend in een prachtig gewaad op haar koene ridder. Knappe hond Bubbel zit naast mij. Wat een plaatje! Zucht… het verhaal is weer geschreven. Bubbel wil wandelen. Ik schiet in een oude versleten trui, trek mijn afgetrapte schoenen aan en loop naar buiten. De zon schijnt en ik verlaat ons ‘kasteel’ van Les Fumards.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.