Vlag van Bretagne

Een streek doordrongen van mysteries en legendes. Ongerepte bossen, ruige kliffen en oude vissersdorpjes. Het is het land waar de mensen hun eigen taal spreken, waar ze feesten op de Keltische manier en genieten van hun prachtige natuur. Ik heb het over Bretagne. Bretagne in Frankrijk? Nee het ‘land’ Bretagne. Want zo zien de Bretonners dat.

De Bretonners zijn dan ook trots op hun vlag, de ‘gwenn ha du’, wat ‘wit en zwart’ betekent. In 1923 werd de vlag gemaakt door Morvan Marchal. Hij is de stichter van de nationalistische beweging Breiz Atao, genoemd naar een Bretons nationalistisch tijdschrift in het midden van de twintigste eeuw, dat sterk beïnvloed was door de Ierse onafhankelijkheidsoorlog. Maar we hadden het over de vlag… In 1927 werd de door Marchel gecreëerde vlag officieel de Bretonse vlag. Tegenwoordig wappert deze vlag in processies, stadions, muziekcentra en op de terrassen van de crêperies. Ach, eigenlijk kom je bijna elke dag wel een Bretonse vlag tegen.

Vlag van Bretagne
Vlag van Bretagne

De vijf zwarte strepen symboliseren de vroegere bisdommen van Haute Bretagne: Rennes, Nantes, Dol, Saint Malo en Saint-Brieuc. De vier witte strepen stellen de bisdommen van de Bretonse streken van Onder-Bretagne voor: Cornaille, Léon, Trégor, Vannétais. In de linkerbovenhoek zien we elf hermelijnstaartjes. Waarom dit aantal? In Bretagne gaan vele verhalen de ronde. Symboliseren ze de elf hertogen en hertoginnen van Bretagne? Destijds was de hermelijn namelijk het symbool van macht in de hertogdommen. Of betreft het de elf letters van de slogan ‘Breiz Dieub’, oftewel ‘Bretagne Vrij’?

Een ‘vrij’ Bretagne… inmiddels weet de hele wereld het. De vlag is namelijk in zo’n 157 landen geweest met het unieke project ‘The Breiz Flag Trip Tour’, les bretons sont partout! De Bretonners zijn overal! Langzamerhand begin ik me ook een beetje Bretonner te voelen. Trots te zijn dat ik hier woon en leef. Het is een krachtig ‘land’, Bretagne, en de mensen zijn er energiek. Dat trekt me. Maar om nu gelijk te zeggen:  ‘Bretagne boven alles’, nou nee… zo nationalistisch ben ik nu ook weer niet. Net zo min als ik een nationalistische Nederlander ben. Nee, van alles een beetje, dat lijkt me een gezonde keuze. Alhoewel die Bretonse vlag wel heel mooi is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *