ZAD – Zone À Défendre

Heerlijk.. een lang weekend met de camper op pad. Deze keer is de bestemming Nantes en omgeving. Om te kunnen profiteren van een hele vrijdag in Nantes, zetten we afgelopen donderdagavond de camper al neer in Fay de Bretagne (36 km voor Nantes) voor de overnachting. De volgende dag gaan we, onder een stralend blauwe hemel, vol goede moed al vroeg op pad.

En dan gebeurt het. We nemen de D42 naar Nantes en zien plots een bord ‘blocages’ (blokkades) net voor Notre-Dame-des-Landes. Maar we rijden door. Hoe verder we komen, hoe meer puin we langs de kant van de weg zien liggen. Het is slalommen met de camper. Als we dan ook nog een uitgebrande auto op de weg spotten, besluiten we om te draaien en een andere route naar Nantes te nemen. Op een boom staat: ZAD. Nieuwsgierig als ik ben, pak ik mijn mobiel en zoek op internet op wat deze afkorting betekent: Zone À Défendre. Aha.. nu gaat er een belletje rinkelen!

Exact in de commune van Notre-Dame-des-Landes is men voornemens een nieuw vliegveld te bouwen, als vervanging van het Nantes Atlantique Airport en als ‘gateway’ voor het westen van Frankrijk. Het plan voor de bouw (580 miljoen euro!) werd in 2008 goedgekeurd. Bedoeling was om in 2014 te starten. Maar daar steken onder andere de Greens, Ségolène Royal, Arnaud Montebourd en zelfs de Franse Socialistische Partij een stokje voor. Diverse protestkampen werden/worden opgericht rond Notre-Dame-des-Landes onder de naam ZAD; een gebied om te verdedigen. Waarom zulke protesten? Welnu, Notre-Dame-des-Landes ligt in een belangrijk ecologisch gebied met veel ‘wildlife’. Bovendien, waarom een nieuw vliegveld bouwen als ‘Nantes Atlantique’ ook naar behoren functioneert? Daarom, de ZAD in dit gebied is nu een zone geworden om te komen wonen en een bestaan op te bouwen, zo zelfstandig mogelijk zonder inmenging van de kapitalistische maatschappij. Lekker puh, geen vliegveld hier!

ZAD
ZAD – bron: nantes.eelv.fr

Ik moet zeggen, als linkse rakker snap ik de protesten maar al te goed. Maar of de protesten zoden aan de dijk gaan zetten en gewonnen wordt van het grote kapitaal?  Ik heb zo mijn vraagtekens. Ach… de toekomst zal het leren.

Via een andere weg rijden we Nantes in. Geen ZAD. Nog niet. Hopelijk zal het nooit nodig zijn om de pracht en praal van deze stad te verdedigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *