Zout lammetje

Vlees eet ik niet zo veel. Eigenlijk ben ik een halve vegetariër. Ik heb veel liever een gevulde salade of een boterham met kaas, dan een stukje varkensvlees of een gehaktbal. Af en toe neem ik wat bief. Of voor op brood, rosbief. Ja, rood en rauw vlees, dat gaat er nog wel in. Die kanibale trek maakt mij net geen vegetariër. Vaak twijfel ik. Zal ik radicaal stoppen met vlees? Vooral als ik op televisie weer eens een slachting zie van een geit of schaap. Of nog erger, met afgrijzen bekijk hoe een lammetje het jonge leven ontnomen wordt.

L’agneau de pré salé bij de Mont Saint Michel, bron: www.aftouch-cuisine.com
L’agneau de pré salé bij de Mont Saint Michel, bron: www.aftouch-cuisine.com

Op onder andere de weiden bij de Mont Saint Michel – een klein, rotsachtig schiereiland, uitgeroepen door de UNESCO tot werelderfgoed – graast een speciaal lammetje. Voor alle duidelijkheid, de Mont hoort officieel bij Normandië, maar zit zo dicht tegen Bretagne aan, dat ik dit verhaal toch wel vind passen binnen mijn Bretagne blog. Maar goed, het lammetje dus. Waarom is het speciaal? Welnu, op de zoute weiden groeien zoutminnende planten en die planten worden gegeten door het lammetje dat erop loopt. Zoutminnende planten zijn anders van samenstelling en smaken anders dan de hoogproductieve grassen, die normaliter door een lammetje wordt gegeten. Het vlees van de l’agneau – het lammetje – dat op de pré salé – wei overspoeld door zout – graast, heeft dan ook een andere smaak. Dus… naar horen zeggen, moet je deze l’agneau de pré salé zeker een keer gegeten hebben.

Ja. Ik weet het zeker nu. Voor mij geen vlees van dit lammetje. Ik zie het liever dartelen in de wei bij de Mont Saint Michel. Krijg ik trek tijdens mijn bezoek aan de Mont, dan neem ik wel een salade met kip. Oeps. Een lapsus, zoals de Fransen zeggen. Een vergissing dus. Ik merk het al, vegetariër zijn, is nog niet zo gemakkelijk. Hopelijk heeft het zoute lammetje mijn lapsus niet gehoord.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *