Cherrueix

Deze week kreeg ik een leuke mail van een (Engelse) vriendin die ten oosten van Rennes woont. Regelmatig trekken we er samen op uit. Ze schreef: ‘I discovered that the town Cherrueix, which is only 40-45 mins drive from my house, has a sandy beach with view of the Mont St-Michel, as well as bars and restaurants, so it’s quite a lively little place. Will definitely go back there and it will be somewhere nice to take my visitors.’. Jullie snappen het al, zo’n bericht maakt mij nieuwsgierig.

Cherrueix
Cherrueix – bron: www.cherrueix.fr

 

Cherrueix ligt in het departement Ille-et-Vilaine, tussen Saint-Malo en zoals gezegd de bekende Mont Saint-Michel. Ongeveer 1100 mensen wonen in deze kleine kustplaats. Diverse bronnen beweren dat Cherrueix ontstaan is rond een fort, gebouwd omstreeks 1030 door hertog Robert II van Normandie, ten tijde van zijn strijd tegen de Bretonners. Hij werd ook wel Robert de Curthose genoemd (korte maillot) omdat hij bekend stond als een dappere, onbezonnen avonturier die gemakkelijk te manipuleren was. Overigens, deze Robert was de oudste zoon van de bekende Willem de Veroveraar.

Met de komst in 2005 van de TGV ParijsDol-de-Bretagne en Saint-Malo is het dorp booming en groeit het gestaag. Of dit laatste nu een goede ontwikkeling is, vraag ik me af. In ieder geval vind je er – zo lees ik op internet – verschillende chambres d’hôtes, gîtes en een camping (L’Aumone). De kerk van Cherrueix stamt uit de 11de tot 15de eeuw en heeft de vorm van een boot. Het schip is romaans, het koor gotisch. Verder heeft het dorp nog drie windmolens, stammende uit de 19de eeuw. En ja, de zee… wat is Bretagne zonder de zee?

In mijn gedachten ben ik al in Cherrueix geweest, ik wil er echt heen. Zeker omdat er ook nog wat te beleven valt qua horeca. Ik mail mijn vriendin terug: ‘Sounds a nice town to be, near the seaside. Only a 1.15 hours drive from Mauron, that’s not too far for me! We will keep it on our list of ‘sorties’, okay?’ Ja, ik ga! Niet alleen onze Robert is een onbezonnen avonturier, dat ben ik zeker ook!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.