Fête de la Musique

Gelegen in het hart van het eeuwenoude Brocéliande bos heeft Paimpont zich ontwikkeld rond een oude abdij en het meer van Lancelot du Lac. Winkeltjes met new age spullen, terrasjes en hét toeristenbureau van de omgeving maakt deze plaats tot een gewilde toeristische trekpleister. Gelukkig is het geen Valkenburg, waar je over de koppen kunt lopen op een zonnige en warme dag. Het is er simpel ‘leuk’.

Fête de la Musique
Fête de la Musique – bron: http://www.broceliande-vacances.com

Komende zondag, 22 juni, vindt in Paimpont het jaarlijkse Fête de la Musique plaats. Ben je in deze omgeving, kom dan zeker naar deze plek. In het ‘centre bourg’ en in de bars treden in totaal zo’n 20 muziekgroepen op. Uiteenlopend van rock, pop, blues, chants de marins, chansons en traditionele muziek. En ja, Nederlanders, het is allemaal gratis.

Het Fête de la Musique oftewel ‘The Worldwide celebration of music’ is een jaarlijks muzikaal festival dat plaatsvindt op 21 juni. Oké, in Paimpont een dag later. In 1982 is dit feest in het leven geroepen door Jack Lang, destijds de minister van Cultuur in Frankrijk. De beste man ontdekte tijdens een studie over de culturele gewoonten van de Fransen, dat maar liefst vijf miljoen mensen, een op de twee kinderen, een muziekinstrument speelt. In zijn hoofd ontsproot het idee om de muziek van Jan-en-alleman naar de mensen op straat te brengen.

Het eerste festival vond plaats in Parijs. Sindsdien is het feest niet binnen Frankrijk gebleven en wordt het gevierd in meer dan 460 steden en 110 landen over heel de wereld. Enigszins jammer is, dat de ‘oergedachte’ van amateursmuziek op straat, langzamerhand verandert in muziek door bekende bands. Dat is natuurlijk ook leuk, maar niet elk stadje kan die dure bands betalen. Gevolg? De meute blijft daar weg. Maar niet in Paimpont, hoe klein het stadje ook is… het Fête de la Musique zal, zij het een dag later, wederom weerklinken in de straten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *