Saint Meen Le Grand

Het ene moment toer je met de camper rond in Bretagne op zoek naar unieke plekjes, het andere moment stap je in de camper om naar Nederland te gaan vanwege een sterfgeval. Triest. Maar dat is het leven, we weten het allemaal. Sinds vrijdag zijn we weer terug op onze stek op het platteland vlakbij Mauron. Heerlijk. Wat een rust en ruimte in vergelijking met Nederland.

De koelkast is leeg, dus rijden we als eerste naar Saint Meen Le Grand, een typisch Frans stadje op zo’n 12 kilometer rijden vanaf onze boerderij. Het stadje overigens van de bekende oud Tour de France renner Bobet, ik schreef er al eerder een blog over. Saint Meen Le Grand kent een gezellig plein met een paar winkels, apotheek, kroegjes, restaurants, een mooie oud gemeentehuis en een kleine bioscoop. In de buitenwijken tref je diverse supermarktketens aan, alsook een bouwmarkt, sportzaak, schoen- en kledingwinkels. Kortom, genoeg ‘gelegenheden’ om je portemonnee leeg te maken. Maar het mooiste van Saint Meen Le Grand is wel haar abdij, gesticht in de zesde eeuw door – je raadt het al – Saint Meen.

Saint Meen Le Grand
Saint Meen Le Grand – bron:balades.vtc.free.fr

De monnik Saint Meen is leerling van de bekende Keltische bisschop en heilige Samson van Dol. Beide heren komen uit Wales maar vestigen zich tegen het einde van de zesde eeuw in Bretagne. Saint Meen trekt naar de streek Gaël – daar waar nu de stadjes Gaël en Saint Meen Le Grand liggen –  waar hij een klooster sticht op een landgoed dat hij krijgt van een plaatselijke grootgrondbezitter. Echt stil zitten doet onze monnik niet. Vol overgave onderneemt hij een pelgrimstocht naar Rome. De verhalen vertellen dat hij onderweg aan de oevers van de Loire een monsterlijke draak onschadelijk maakt door het dier zijn stola om de nek te gooien. Het resultaat? Het dier wordt zo mak als een lammetje en loopt vervolgens aan de stola als hondje aan een leiband mee. Helaas, we vermoeden dat Saint Meen Rome niet heeft gehaald. Wellicht dat zijn krachten tekort schoten, wie zal het zeggen. Na terugkomt sterft hij in zijn klooster in Gael.

In Bretagne zijn verschillende stadjes naar Saint Meen genoemd, zoals Saint Meen Le Grand, waar hij begraven ligt. Daarnaast is Saint Meen beschermheilige van de Bretonse plaatsen Guilligomarc’h en Ploeven (Finistère). En… een menhir bij Monfort-sur-Meu (Ille-et-Vilaine) heet Grès-de-St.-Méen. Wist je dat zijn hulp met name ingeroepen wordt tegen krankzinnigheid, dolheid, oogziekten en koorts? Maar ook tegen huidziekten. De heilige bron van Saint Meen in Guilligomarc’h is daar een van de bewijzen van.

Met een auto vol boodschappen keren we huiswaarts. Gemakkelijk hoor, zo’n voertuig op wielen. In de zesde eeuw ging alles te voet, daar weet onze Saint Meen alles van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *